A kávézás kezdeteitől az ízesített kávékapszulákig

A kávézás kezdeteitől az ízesített kávékapszulákig
Őrölt, pörkölt, intant, kapszulás, ízesített vagy koffeinmentes? Bármi lehetséges!

Íme a reggeli kávéd története
Elgondolkodtál már rajta, hogy vajon honnan ered a reggeli vagy épp délutáni kávéd? Ha még nem, akkor itt az alkalom, hogy egy rövid kávétörténelemmel gazdagítsd tudásod.
A kávé története – éppúgy, mint nagyon sok fűszer és élvezeti cikk – egészen az ókori kulturákig vezethető vissza. Története sok kulináris, kulturális és történelmi tényt és folklórt rejt magában. 


A kávé eredete
Sose gondolnád, de a folklór szerint a kávébab és a kávézás felfedezése egy állati véletlennek köszönhető. Úgy tartja a legenda, hogy a IX. századbeli Etiópiában élt egy kecskepásztor, aki minden reggel kihajtotta a kecskéit a közeli földekre, ahol szabadon legelhették a helyi növényeket. Kaldi – állítólag így hívták a kecskepásztort – egyszer csak arra lett figyelmes, hogy azokon a napokon, amelyeken egy bizonyos területre hajtja a kecskéket, azok egy bokor bogyós terméséből csemegéznek, majd hirtelen különösen energetikusak és aktívak lesznek.

A saját kíváncsiságától hajtva Kaldi maga is megkóstolta ezeket a fura bogyókat, és lássatok csodát, néhány perc elteltével ő is érezni kezdte az elfogyasztott termés energetizáló hatását. Tapasztalatát megosztotta a helyi szerzetesekkel, akik szintén elkezdtek kávébabot fogyasztani, hogy ébren tudjanak maradni a hosszú, egész éjszakát átölelő imádságaik alatt. Ezzel meg is született a kávézás máig tartó hagyománya – igaz, eleinte nem italként, hanem pörköletlenül, frissen fogyasztották a kávétermést.


 

 

 

 

De hogyan lett a kávé az egész világ legkedveltebb itala?

A kávéfogysztás szeretete felfedezése helyétől, Etiópiából terjedt el először az Arab Félszigeten, majd a XV. századra népszerűvé vált az egész Közel Keleten, ahol nagy mennyiségben kezdték termeszteni, ez pedig a nagyobb mennyiségű kereskedelmét is lehetővé tette. Az első kávéházak a mostani Törökország területén terjedtek el és váltak először népszerűvé, ahol a mai Isztanbul – az akkori Konstantinápoly – vidékén 'qahveh khaneh' néven lettek az akkori közösségi élet és szórakozás kedvelt színterei a ráérős kávézással egybekötve. 


Kávéfajták és termőhelyeik
Alapvetően a kávék két nagy csoportját különböztetjük meg fajtáik szerint: az egyik az Arabica, a másik a Robust – mindkettő sajátos ízvilággal és élvezeti jegyekkel rendelkezik, amelyek nagyban eltérnek egymástól.

Az Arabica inkább selymes, lágy íze miatt kedvelt szerte a világon – ez a kávébab fajta édeskés, aromás, de egyben savas jellemzőket hordoz. A magasabban fekvő termőhelyeket kedveli, így főként EtiópiábólKolumbiából és Brazíliából származik ez a magas minőségű kávébab fajta.
A Robusta – ahogy a neve is sugallja – szintén magas élvezeti értékkel bír, ám egy nagyon karaktereserős, keserűbb ízű kávébabról van szó, magas koffein tartalommal. Elenállóbb a növényeket sújtó betegségekkel és kártevőkkel szemben, mint a kényesebb Arabica, ezért a termesztése is egyszerűbb és olcsóbb. Fő termőhelye az ázsiai országok, mint Vietnám és Indonézia, valamint Afrika néhány országa.


Érdekességek a kávé világából
☕ A kávé, mint fizetőeszköz: némely kulturákban a kávét annyira értékesnek tartották, hogy fizetőeszközként használták, valamint különvéle árut és élelmiszert cseréltek érte
☕ Az espresso forradalma: a 19. században feltalálták az olasz espresso kávégépet, amely a kávéfogyasztás reformjához vezetett, utat nyitva a mai modern kávézási szokások felé
☕ A világ legnépszerűbb itala: a víz után a kávét tartják ma a világ legtöbbet fogyasztott italának, milliárdok isszák nap mint nap ezt a frissítő italt hidegen, melegen, feketén vagy egyre változatosabb formában, ízesítve

Mitől instant a kávé és miért szeretjük?
Az első feljegyzés az instant kávéról Nagy-Britanniából származik 1771-ből, amikor egy John Dring nevű feltaláló megszerezte az első szabadalmát. Azonban a vízben oldódó kávépor előállításának első stabil, sikeres módszere Satori Kato japán-amerikai kémikus nevéhez köthető, aki először instant teát alkotott 1901-ben, majd jött a mai napig nagy népszerűségnek örvendő instant kávé. A tömegtermelés azonban csak néhány évvel később, 1910-ben kezdődött meg, amikor George Constant Louis Washington belga emigráns létrehozta az első gyártóüzemet és mindenki számára elérhetővé tette a kávé instant, forró vízben azonnal oldódó változatát. Napjainkban az instant kávék kétféle módon készülnek: szárítással vagy fagysztással. Utóbbi drágább, de jobban megőrzi a kávészemek igazi aromáját. Az instant kávék nagy része Robusta fajtákból készül, köszönhetően a korábban már említett könnyebb termeszthetőségének és
ellenálló képességének.


Érdekesség: Az ital népszerűsége egyre nőtt, főként az az 1. és 2. Világháború ideje alatt. 1938-ban Svájcban létrejött a Nestlé társaság és bemutatta a saját, továbbfejlesztett receptű Nescafé instant kávéját, azonban az amerikai Nestlé leányvállalatainak összes termelése exkluzívan az amerikai hadsereg részére volt fenntartva, nem hozták kereskedelmi forgalomba egészen a 2. Világháború utánig.


Vigyázz, hamisítják!
Gyakran előfordul ugyanis, hogy az igazi pörkölt szemekből készült kivonathoz kávét helyettesítő anyagokat kevernek – pörkölt gabonaféléket, cikóriát, vagy őrölt fügéből készült port. Az ellenőrző hatóságok szerint ez a fajta hamisítás annyira elterjedt, hogy a hamisítványok az instant kávé piac 30%-át teszik ki. Ennek ellenére az instant kávé népszerűsége egyre nő, köszönhetően a könnyű és gyors elkészítésének és megfizethető árának.

A legújabb őrület: kapszulás kávé

Nem gondolnánk, de a kávékapszulák már az 1980-as évek óta velünk vannak, mégis, csak az elmúlt évtizedben kúsznak egyre feljebb a népszerűségi listán. Természetesen ez a találmány is a Nestlé mérnökeinek köszönhető, akik már az 1970-es évek végén próbálkoztak egy olyan egyszerű, aromazáró kapszula létrehozásával, amely egy speciális, nagy nyomású kávégép segítségével egy kis, egyadagos kapszulából pár másodperc alatt ízletes kávét készít. Napjainkra ez az iparág eljutott oda, hogy számtalan különféle kapszulás kávéfőző közül választhatunk és több milliárd kapszulás kávé fogy naponta szerte a világon az irodákban és a háztartásokban egyaránt. Sokak szerinte aggodalomra ad okot ezeknek a kapszuláknak a környezetre gyakorolt hatása, bár a legtöbb cég már lebomló vagy újrahasznosítható anyagból készíti termékeit, illetve sok helyen ingyen vissza is veszik a használt kapszulákat, nekünk csak össze kell gyűjteni és leadni a megjelölt gyűjtőpontokon.

Vitathatatlan, hogy egy kapszulás kávé valóban vissza tudja adni a hagyományos, főzött kávé élvezeti értékét, és nagyon gyorsan elkészíthetjük sima vagy szinte bármilyen ízesített változatban is, így nem csoda, hogy hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világon.

Amikor holnap reggel a kedvenc kávédat fogyasztod, állj meg egy pillanatra, és élvezd ki ennek az igazán történelmi italnak minden cseppjét, hiszen igazán színes és kalandos utat járt be az afrikai kecskepásztor véletlen felfedezésétől a 21. századig. Nincs még egy ital, amelyet ilyen globális szinten fogyasztanak milliók, és ennyire közel hozná egymáshoz a különböző kulturákat és az embereket több évszádos történelmén keresztül.

A teljes kávéválasztékunk legalább annyira színes, mint a kávézás története!

Tartalomhoz tartozó címkék: Olvasnivaló