Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a gluténmentes és finomított cukroktól mentes sütik használatát a sütikkel kapcsolatos irányelv értelmében.

Az alga, mint superfood

Az alga, mint superfood

Mit nyerhetünk azzal, ha az algát a mindennapi étkezésünk részévé tesszük? Miért nevezzük superfoodnak? Hogyan fogyasszuk? Milyen íze van? 

Mit is érdemes tudni az algáról?

Az algáról számos cikket lehet már olvasni, és a termékskála rohamos bővülése is mutatja az alga "divatját", illetve annak tényét, hogy egyre inkább felismerjük ennek a növénynek a "csodaerejét". Bár marketing tekinetében van még lemaradás, de ami késik nem múlik. Ehhez szeretnénk egy kis ízelítőt adni.

Az algát nem véletlenül illeti meg a superfood jelző, hisz általánosan elmondható róluk, hogy hozzásegíthetnek minket ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk. Egy teljes értékű táplálékról van szó, nem csupán egy táplálékkiegészítő! Az algák az első élőlények között voltak a Földön, létezésük 3,5 millió évre nyúlik vissza. Közel 4000 hatóanyagot tartalmaznak (szemben pl. az aloe verában lévő 270-nel).

Az alga a fizikai öngyógyító folyamatainkat indítja be, állítja helyre. Immunrendszert erősít, energetizál és regenerálja sejtjeinket, szerveinket. Körülbelül 100 hatása van, ezzel szemben mellékhatása nincs. 

Ebben a blogban elkerüljük a felsorolásszintű lexikális részt, hiszen nagyon sokáig lehetne ecsetelni - példákkal is alátámasztva, hány területre hathat az alga rendszeres fogyasztása. Egyszerűen csak szeretnénk csokorba gyűjteni az érdekességeket, kedvcsinálónak.

Miért  és hogyan fogyasszuk  az algát? Clorella alga por tálkában

Az algák fogyasztásával nagy mértékben támogatjuk szervezetünket, ellátják azt létfontosságú vitaminokkal, lúgosítanak, táplálnak és méregtelenítenek. A Chlorella algaport például méregmágnesnek is szokták hívni, mert képes a sejteket a káros anyagoktól, a különböző lerakódásoktól megszabadítani.

Érdemes példát venni a japánoktól, ahol az alga fogyasztásának mára már óriási hagyománya van. A gyerekeknek algacukorka lapul a zsebében, és algás termékek tekintetében pedig biztosan az egyik legszélesebb kínálattal számolhatunka a Felkelő Nap országában. A japánok évente kb. 10 kiló algát esznek meg fejenként, és a várható élettartam tekintetében világelsők! Természetesen ez nem csupán az alga eredménye, de az egészséges táplálkozás igen fontos része!

Ma már az algák tekintetében szinte csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi minden kapható alga "formájában". Sushi tekercsekTalán a legismertebb a hazai közönség számára az algalap vagy más néven nori lap, mely a sushi készítés elengedhetetlen alapanyaga. A méregzöld színű, papírvékonyságú lapokra  ráhelyezik az előzőleg elkészített ragacsos állagú sushi rizst, erre fektetik rá a különböző "feltéteket", majd kis tekercseket formálnak belőle és felszeletelik. Önmagában  vagy a mellé tálalt szósszal fogyasztható. 

De algás tészta, alga snackfűszer, na meg táplálékkiegészítők garmadája is készül belőle. Nekünk már csak azon kell gondolkodni, hogy milyen változatban szeretnénk, ha az étkezéseink részévé válna. 

 

Tehát mit nyerhetünk az algával? Egészségesebbek leszünk!

Alga saláta tálbanMiért hívják superfoodnak? A benne lévő megannyi értékes tápanyag miatt!

Hogyan fogyasszuk? Por formájában kásába, smoothie-ba, italba keverve, táplálékkiegészítőként tabletta formájában. Sushihoz Nori lapokat használva, salátába, levesbe, tésztára szórva Dulse, Arame vagy Wakame algát. Vagy egyszerűen fűszerként. 

Milyen íze van? Alga... Jótékony hatása azonban jócskán ellensúlyozza ezt!

Ha fontos nekünk az egészségünk, figyelünk a táplálkozásunkra, akkor érdemes az algát is felvenni a repertoárunkba. Meglátják a  hatás nem marad el!

Tartalomhoz tartozó címkék: Olvasnivaló