Olívaolaj, a Mediterránium folyékony aranya
Néhány éve nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy igazi mediterrán superfood: az értékes mikrotápanyagokban gazdag olívaolaj. Körülbelül egy évtizede kezdett hódító útjába ez a különleges aromájú alapanyag, és gyorsan teret nyert nem csak a reformétkezést kedvelők körében. Manapság már szinte minden háztartásban
megtalálható, van ki főzésre is használja, de az igazi olasz Dolce Vita kedvelői gyakran saláták, pizzák, tészták elkésztésekor is ezt preferálják.
Tartsatok velünk, tegyünk egy utazást az olívaolaj világába!
Az ókori elegancia
Ennek a különleges olajnak nem csak az aromája, de az eredete is különleges: akár csak a méznek, az olívaolajnak is illusztris hagyománya van – gyökerei egészen az ókori kultúrákig nyúlnak vissza. Az olíva fa, amely az olaj készítéséhez használt olívabogyó termését adja, az ókorban a béke és a gazdagság szimbóluma volt. Először a Földközi tenger vidékén készítettek préselt olajat a bogyós termésekből és itt is vitték tökélyre az olívaolaj-préselés tudományát.
Képzeld csak el, ahogy az ókori Róma vagy Görögország napsütötte utcáin sétálsz, ahol az olívaolaj nem csak egy kulináris különlegességnek számított, hanem már akkor a mindennapi élet elengedhetetlen kelléke volt. Már sokkal korábban a szépségápolás és vallási ceremóniák fontos eleme volt, mielőtt utat tört magának a konyhába. De hogy került végül a tányérunkra?
Ugorjunk előre napjainkig, hiszen az olívaolaj az ókor óta a mediterrán konyha megingadhatatlan alap
köve, köszönhetően nem csak a kiváló ízének, de az azóta tudományosan is bizonyított, egészségre gyakorolt jótékony hatásának. Nem hiába nyerte el a superfood jelzőt – milliók fogyasztják nap mint nap egészségük és vitalitásuk megőrzése érdekében. Csepegtessük friss kenyérre vagy pirítósra akár a natúr, akár az ízesített változatát, hintsünk meg vele egy adag friss salátát, az ízhatás nem marad el.
Aki nincs hozzászokva az extraszűz olívaolaj robosztusnak számító ízéhez, először furcsának találhatja, de aki egyszer a rabja lesz, garantáltan keresni fogja a jövőben is.
Bárhol a világban
Nem csak Olaszország, Spanyolország és Görögország jár élen az olívatermelésben – bár egyértelműen ők a listavezetők, ahol a legfinomabb, legértékesebb olajat készítik, de rajtuk kívül is sok ország próbál betörni erre az egyre bővülő piacra. A legújabb szereplők Ausztrália, Kalifornia és Dél Amerika – ők mind azon igyekeznek, hogy minőségi, ám megfizethető termékekkel jelenjenek meg. Minden olívatermő tájegység magán hordozza az adott térség különlegességét, amelyet nagyban befolyásol a termőtalaj minősége, a klíma és a különféle olívabogyó fajták. A spanyol olajokban gyümülcsös jegyeket lehet felfedezni, míg az olasz olaj ízvilágát inkább a különféle ízek harmóniája jellemzi.
De miért olyan drága az olívaolaj?
Az olívafa nagyon ellenálló, hosszú élettartamú növény, de hozzáértést, különleges klímát és folyamatos ápolást, törődést igényel. Termése igazi elixír, de amíg eljut a fáról az üvegekbe, majd hozzánk a konyhánkba, bizony hosszú és fáradságos utat kell bejárnia.
Az elmúlt néhány évben észrevehettük, hogy sajnos a kedvenc olajunk bizony egyre többe és többe kerül az üzletek polcain. Mi ennek az oka? Főként sajnos az időjárás-változást és a globális felmelegedést okohatjuk. Az eddig bőven termő vidékek egyre inkább aszállyal, szárazsággal küzdenek, kevés az eső a mediterrán területeken, ami erősen veszélyezteti az olívatermést, folyamatosan emelve az olívaolaj árát nemzetközi szinten.
Ami viszont nekünk jó hír, hogy az évszakok és az időjárás eltolódása miatt úgy tűnik, hogy hamarosan hazánk is
olívatermelő régióvá válhat, tavaly nyáron néhány cég már palackozta is az első termést, így a jövőben akár mi is sikeres piaci szereplővé válhatunk, ráadásul – mivel helyben termett és palackozott termékről van szó – talán az árak is mérséklődhetnek egy kicsit. De addig is válogathatunk a spanyol, görög és olasz termékek közül.