Fűszerek, ételízesítők, ecetek, olajok
Fűszerek kategóriánkban megtalál mindent, amivel tovább ízesítheti ételeit. Számos fűszert és fűszerkeveréket kínálunk, ételízesítőket, ketchupot, mustárt, majonézt, szószokat és végül, az elengedhetetlen hidegen sajtolt olajokat, ízesített olajokat.
A fűszerekről:
A táplálkozásban a fűszereinkre nagy szükség van, mivel színükkel, ízükkel élvezetessé teszik az alapanyagokat és segítenek az elfogyasztott étel tápanyagait megfelelően hasznosítani.
Fűszerek nélkül egyhangú, már-már nem ízletes az étel.
A fűszerek hatnak az ízlésre, szaglásra és nem utolsó sorban az elkészített étel látványára.
Felhasználásukkor a tapasztalat, kísérletezési kedv legyen a döntő. Nem ajánlott az erős fűszerek állandó, mértéktelen használata.
A fűszerek teszik teljes értékűvé táplálkozásunkat, a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, savak, keserű anyagok stb. által.
Tárolásuk:
A fűszereket jól elkülönítve egymástól, fénytől védett, jól zárható dobozban/zacskóban tároljuk.
A durvára őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, de főzéskor érdemes még tovább őrölni, így az illatát, ízanyagait, aromáját jobban ki tudja fejteni, így kevesebb fűszer felhasználásával is elérheti a kívánt hatást.
Adagolás:
A fűszerek különös sajátossága miatt a pontos adagolást nem lehet megszabni, mindenkinek a saját és családja kívánalma, ízlése, esetleg diétája határozza meg a mennyiségi használatát.
Kezdetben csak kevesebb fűszert alkalmazzon, mert alapelv, hogy mindig az étel ízét emeljük ki a fűszerezéssel.
Figyeljen, mert sok fűszer esetében már csak a kész ételhez kell hozzáadni, nem kell az étellel együtt főzni, mert így tudja érvényesíteni leginkább az ízhatását.
Komoly próbatétel a helyes fűszerezés, de ha kitapasztalja nem marad elismerés nélkül a főztje!