Miért használjunk fűszereket?
A táplálkozásban a fűszereinkre nagy szükség van, mivel színükkel, ízükkel élvezetessé teszik az alapanyagokat és segítenek az elfogyasztott étel tápanyagait megfelelően hasznosítani. Fűszerek nélkül egyhangú, már-már nem ízletes az étel.A fűszerek hatnak az ízlésre, szaglásra és nem utolsó sorban az elkészített étel látványára. Felhasználásukkor a tapasztalat, kísérletezési kedv legyen a döntő. Nem ajánlott az erős fűszerek állandó, mértéktelen használata. A fűszerek teszik teljes értékűvé táplálkozásunkat, a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, savak, keserű anyagok stb. által.
Hogyan tároljuk őket?
A fűszereket jól elkülönítve egymástól fénytől, nedvességtől védett helyen, jól zárható dobozban/zacskóban vagy üvegedényben tároljuk. A durvára őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, de főzéskor érdemes még tovább őrölni, így az illatát, ízanyagait, aromáját jobban ki tudja fejteni, így kevesebb fűszer felhasználásával is elérheti a kívánt hatást.
Keveset vagy sokat? Adagolásuk fontossága
A fűszerek különös sajátossága miatt a pontos adagolást nem lehet megszabni, mindenkinek a saját és családja kívánalma, ízlése, esetleg diétája határozza meg a mennyiségi használatát. Kezdetben csak kevesebb fűszert használjunk, mert alapelv, hogy mindig az étel ízét emeljük ki a fűszerezéssel. Figyeljünk, mert sok fűszer esetében már csak a kész ételhez kell hozzáadni, nem kell az étellel együtt főzni, mert így tudja érvényesíteni leginkább az ízhatását. Komoly próbatétel a helyes fűszerezés, de ha kitapasztalja nem marad elismerés nélkül a főztje!
Válogasson kedvére alapfűszereink és fűszerkeverékeink között!