Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a gluténmentes és finomított cukroktól mentes sütik használatát a sütikkel kapcsolatos irányelv értelmében.

Gluténmentes, cukormentes szaloncukor a karácsonyfán...

Gluténmentes, cukormentes szaloncukor a karácsonyfán...
Mentes szaloncukrok az ünnepekre

Egy is történelmi visszapillantás

De hogyan is kezdődött? Szaloncukor. Már a neve is jelzi eredetét, hogy kezdetben inkább gazdagabb családok kedvelt dísze és édessége volt. Hisz hallgattak szalonzenekart és hordtak szalonkabátot és a karácsonyfa is a szalonban állt. Hát innen a név…

Ezek a családok cukrásztól rendelték a szaloncukrot és mivel kezdetben nekik volt csak karácsonyfájuk, ők akasztották fel dísznek azokat. Később már a szegények körében is elterjedt ez az édesség, otthon készítették el saját, kézzel gyártott karácsonyi nassolnivalóikat.

A csomagolás két helyen megcsavart papírból állt, hogy a csokidarab ne essen ki belőle. Ez a forma mai napig megmaradt. A kezdetben két rétegű papírt (selyempapír és sztaniol) mára már az egy réteg váltotta fel, de a rojtos vég még mindig védjegye ennek a karácsonyi édességnek.

Szaloncukrok mentesen napjainkban

Akkoriban még szó sem volt cukormentes édességekről és gluténérzékenységről. Csak a különböző ízvilágok kifejlesztésén dolgoztak és a minél mutatósabb, csillogós papíron. Mára már ezek a feltételek is teret nyertek, így egyre több gyártó ismeri fel, hogy nem csak a külcsín és finom íz, hanem a szaloncukor összetevői is igen fontosak. Így előkerültek a természetes összetevők, mint például az aszalt gyümölcsök és az édesítésnek használt kókuszvirágcukor.

Az édesítőszeres, cukormentes szaloncukrok megjelenésével sokunk fellélegzett, mert így nyugodt szívvel tehettük ezeket az ünnepi finomságokat szeretteink mikulás csomagjába és fenyőfa alá kis díszes tálkába. A karácsonyfáról fogyasztva, majd a papírját szépen kisimogatva -mintha semmi nem történt volna- lelkiismeretfurdalás nélkül falatozhattuk ezeket az ünnepi köntösbe öltöztetett cukormentes édességeket. A gluténmentes szaloncukor megjelenésével újabb fogyasztói réteg örömét nyerték el a gyártók, mert így még több mentesen étkező ember kapott lehetőséget ennek a különleges édességnek a fogyasztására.

Azonban, mint a legtöbb boltban kapható cukormentes édességet, ezt is el lehet készíteni otthon. Ha van ideje és kísérletező kedve tegye meg és küldjön nekünk fényképet róla! Meglepetéssel jutalmazzuk érte!

Tartalomhoz tartozó címkék: Olvasnivaló