Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a gluténmentes és finomított cukroktól mentes sütik használatát a sütikkel kapcsolatos irányelv értelmében.

Gluténmentes liszt, a tudatos táplálkozás egyik alappillére

Gluténmentes liszt, a tudatos táplálkozás egyik alappillére

Mi mindenből készülhet gluténmentes liszt? Gabonából, hüvelyesekből, olajos magvakból.... A felsorolásnak még itt nincs is vége!

Egészség, mentesség kéz a kézben jár?

Az egészséges életmód napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap és ennek egy óriás szegmensét maga a táplálkozás alkotja. "Az vagy amit megeszel" - hangzik el gyakran és talán sokan csak legyintenek erre, pedig ha egy pillanatra megállnánk és jobban belegondolnánk, akkor tulajdonképpen rájönnénk, hogy mekkora igazság van ebben a rövidke kis mondatban. Éppen ezért nem mindegy, hogy mivel táplálkozunk nap, mint nap.

Nemcsak a bevitt étel mennyisége fontos - elkerülve a fölösleges kalóriákat - de a minősége is alapvető követelmény kell, hogy legyen. Ha e kettő egyensúlyban van, akkor szinte nyert ügyünk van, de biztos, hogy ezzel nyújtjuk a lehető legnagyobb támogatást szervezetünk optimális működéséhez.

A mentes szó lassan-lassan kezdi elveszíteni az egykoron hozzátapadt negatív jelzőket és egyre szélesebb körben elfogadott és támogatott táplálkozási irányzatnak számít. Az, hogy érzékenység, tudatosság vagy egészségügyi ok miatt választjuk a mentesség eme formáját a végeredmény szempontjából most mellékes. Ma már szinte a legkisebb sarki boltban is találunk valami mentes terméket, a nagy élelmiszeráruházak pedig egyenesen külön részlegeket hoznak létre, így könnyítve meg a bevásárlást. Szállodák, éttermek, egyéb vendéglátóipari egységek is igyekeznek kiszolgálni ezen irányú igényeket, de mindenesetre nem néznek csodabogárnak minket, ha valami mentes étellel szeretnénk étvágyunkat csillapítani. A speciális, többek között gluténmentes élelmiszereket  is értékesítő webáruházak  - ilyenek vagyunk mi is - egyre bővülő kínálattal várják a mentesen étkező vásárlókat. 

Az otthoni sütés, főzésételkészítés már egy lépés afelé, hogy igenis fontos és számít, hogy mit eszünk, és ha ezt tovább tudjuk fokozni a gondosan megválasztott minőségi és mentes alapanyagokkal, akkor már nagyon sokat tettünk önmagunkért. Általában elmondható, hogy a háztartások nagy részében, főleg ahol gyakran kerül házi menü az asztalra, szinte biztos, hogy liszt mindig van. És miért  ne lehetne ez a liszt gluténmentes?

Milyen gluténmentes lisztekből választhatunk?

Gluténmentes lisztek tálkákbanGluténmentes lisztekből nincsen hiány, sőt csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi mindenből lehet mentes lisztet készíteni. Vannak köztük olyanok, amelyeket szinte mindenki ismer, mint például a rizsliszt, kukoricaliszt vagy  zabpehelyliszt. De a nyílgyökérliszt hallatán könnyen lehet, hogy gondolkodóba esünk. Vajon az meg mi fán is terem? (Történetesen egy Mantana nevű gumós növényből állítják elő.)

Gluténmentes gabonák, hüvelyesek, magok, gumós növények és akár gyümölcs is lehet eme lisztek alapja. Találkozhatunk igazi különlegességekkel is, mint a máriatövismaglisztkonjakliszt, vörösszőlőmag liszt és a tökmagliszt.

A hajdinaliszt a kölesliszttel egyetemben régi idők emlékeit idézi fel bennünk, az egzotikus hangzású quinoaliszt viszont már a gluténmentes lisztek sorában egy új generációnak számít.

A mandulaliszt, kókuszliszt, földimandulaliszt, gesztenyeliszt inkább az édes ízvilágot képviseli, így sütemények, tészták, kekszek sütésénél adja azt a bizonyos plusz ízt.

A vegán, azaz kizárólag növényi étrendet követők konyhájából a csicseriborsóliszt és a lenmagliszt nem hiányozhat, hiszen a tojás kiváltására tökéletes alternatívának bizonyulnak.

Hogyan használjuk őket?

Aki még csak most ismerkedik a gluténmentes lisztekkel, azoknak fontos tudni, hogy máshogyan működnek, másként kell velük dolgozni hagyományos társaikhoz viszonyítva. Mondhatnánk, hogy egyfajta kihívást jelenthet gluténmentes kenyeret, pogácsát, piskótát sütni, de bizton állíthatjuk, hogy nem lehetetlen. Pont a gluténmentességüktől lesz egy sajátos "bájuk".

Gluténmentes lisztek tálonNémi kreativitás, kísérletezés és máris megtaláljuk azokat a mentes liszteket, amelyekkel ugyanolyan finomakat tudunk sütni, főzni. A sikerélmény mellett az így elkészült ételek nem terhelik meg a szervezetüket, nem jelentenek üres kalóriákat, étkezéseink változatosabbá válnak és  még az egészségünkért is sokat teszünk.

Az enniValót webáruház teljes gluténmentes liszt kínálatát a linkre kattintva tekintheti meg! Akik a gluténmentes lisztek között már otthonosan mozognak, azok  figyelmébe ajánljuk gluténmentes lisztkeverékeinket!

...mert enni csakis Valót!

Tartalomhoz tartozó címkék: Olvasnivaló