LIOFILIZÁLT gyümölcs? Mi is az?
A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent. Amennyiben az így kezelt anyagokat meg tudjuk óvni a vízfelvételtől, éveken keresztül tudjuk tárolni őket úgy szobahőmérsékleten, hogy megromlanának. Ez azért van, mert víz hiányában a mikroorganizmusok nem tudnak megélni rajta és az enzimek sem működnek vízmentes közegben, amelyek egyébként lebonthatnák az anyagot.
Használatuk, miért olyan népszerű?
A liofilezés a tartósított anyagokat kevésbé károsítja, mint más, vízelvonó módszerek amik magasabb hőmérsékleten működnek. Az anyag fagyasztva szárítás során nem zsugorodik és nem is keményedik meg. Az illat- és íz anyagok változatlanul megmaradnak, ezért előszeretettel használják ezt a módszert az élelmiszerek tartósításánál is. Az eljárás során mikroszkópikus pórusok keletkeznek, ezért könnyen és gyorsan rehidratálhatók a liofilezett termékek.
Kedvenc granolánkban Hester's Life Chocolate Granola - csokoládés granola 320g az óriás eperszeleteket érdemes magában is megkóstolni, mert olyan, mintha friss gyümölcsöt fogyasztanánk!
Amennyiben por alakban kóstolná a kíméletesen tartósított gyümölcsöket válassza a Pödör gyümölcsporait.